Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

6. tra 2008.

Sfirija - CARSKA KOKA


Potreba :

  • 1 kokos od 1,5 kg
  • 1 glavica luka,
  • 1 saka kuhanih leblebija
  • Malo crnog bibera
  • ½ kafene kasike cimeta
  • 1 supena kasika masla ili putera
  • 200 gr dvopeka ili starog hljeba
  • 200 gr grojer sira
  • 1 do 2 jaja
  • Na vrh noza praska za pecivo
  • 1 kafena kasika vodice naranndzinog cvjeta( fakultativno)

Priprema

  1. Dinstati komade koke na ulju ili puteru sa sitno izrezanim lukom.
  2. Dodati so, biber i cimet.
  3. Pokriti vodom,dodati kuhane leblebije i ostaviti da se kuha pazeci na nivo vode.
  4. S druge strane potopiti dvopek ili stari hljeb oko pet minuta u vodu, iscjediti i pasirati.
  5. Ovome dodati strugani grojer sir, vodicu narandzinog cvjeta,biber,cimet,so,prasak za pecivo i na kraju jaja a to jedno po jedno da masa,dobro izmijesana,bude cvrsta.
  6. Formirati cufteta velicine jednog oraha i bacati ih u dobro vruce ulje u tavu.
  7. Ostaviti cufteta da se ocjede od masnoce bilo u dzevdziru bilo na upojni papir.
  8. Servirati koku u saftu a cufteta kao prilog.

NB: Paziti na kolicinu soli jer je sir grojer dosta slan



1 komentar:

Pisite mi na : ddbourouba@gmail.com kaže...

bravo je trouve votre initiative merveilleuse.