Potrebno :
- 250 g srednjeg griza
- 250 g brašna,
- ½ čaše masla ili topljenog putera,
- ½ čaše ulja,
- ½ kafene kašike habet hlaua (zeleni anis - slatki kopar),
- ½ kafene kašike ćurekota (crni anis),
- 1 kafena kašika soli,
- 1 žumance,
- 30 g kvasca,
- Vode,
Priprema:
- Griz, prosijano brasno, obe vrste anisa, puter, ulje i so pomiješati zajedno.
- Dodati nabujali kvasac.
- Miješati ovaj sastav oko 20 minuta, dodavajući, kad je to potrebno, malo vode da se dobije lahko i neljeplijivo tijesto,
- Tijesto podijeliti u dva dijela dajući im okruglu formu debljine prsta.
- Postaviti u pouljenu tepsiju.
- Pokriti salvetom i ostaviti da nadođe na toplom mjestu, oko sat vremena.
- Pomazati žumancetom.
- Išarati uz pomoć mafišnjaka (vidjeti sliku)
- Posuti čurekotom.
- Peći oko 45 minuta u vrućoj pećnici.
1 komentar:
Odlican i orginalni blog!
Cestitam!
Objavi komentar