Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

25. tra 2008.

HOBZ ED-DAR - DOMAĆI HLJEB iz Setifa


Potrebno :

  • 250 g srednjeg griza
  • 250 g brašna,
  • ½ čaše masla ili topljenog putera,
  • ½ čaše ulja,
  • ½ kafene kašike habet hlaua (zeleni anis - slatki kopar),
  • ½ kafene kašike ćurekota (crni anis),
  • 1 kafena kašika soli,
  • 1 žumance,
  • 30 g kvasca,
  • Vode,

Priprema:

  1. Griz, prosijano brasno, obe vrste anisa, puter, ulje i so pomiješati zajedno.
  2. Dodati nabujali kvasac.
  3. Miješati ovaj sastav oko 20 minuta, dodavajući, kad je to potrebno, malo vode da se dobije lahko i neljeplijivo tijesto,
  4. Tijesto podijeliti u dva dijela dajući im okruglu formu debljine prsta.
  5. Postaviti u pouljenu tepsiju.
  6. Pokriti salvetom i ostaviti da nadođe na toplom mjestu, oko sat vremena.
  7. Pomazati žumancetom.
  8. Išarati uz pomoć mafišnjaka (vidjeti sliku)
  9. Posuti čurekotom.
  10. Peći oko 45 minuta u vrućoj pećnici.

1 komentar:

Unknown kaže...

Odlican i orginalni blog!

Cestitam!