Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

28. tra 2008.

ČORBA FRIK – Alžirska čorba sa tucanim zelenim zrncima žita


Potrebno:

  • 250 g jagnjetine ili teletine,
  • 3 supene kašike ulja,
  • 1 crni luk,
  • 1 grančica celera,
  • 1 manji rukovet majdonosa ( kosbar),
  • 1 mala mlada tikvica,
  • 3-4 svježa paradajza,
  • 2-3 supene kašike koncentrovanog paradajza,
  • 1 nepuna kašika soli,
  • 1 kašika ljute mljevene paprike,
  • ½ kafena kašika crnog bibera,
  • 1 kafena kašika suhe ili svjež nane,
  • 1 manja šolja tucanog zelenog žita (ili fidelina šehrije)
  • 1 limun
  • 1,5litar vode

 

Priprema:

  1. Meso oprati i isjeći na kocke,
  2. Crni luk očistiti, isjeći te dodati na vrelo ulje da se prži,
  3. Kad luk dobije svjetložutu boju dodati meso da se prži. Zatim dodati granćicu celera, manji rukovet majdonosa, svježi na šajbe izrezani paradajz, koncentrovani paradajz, so, crni biber, ljutu mljevenu papriku.
  4. Sve dobro promiješati i zaliti sa 1,5litar vode, pa pustiti da se kuha oko sat vremena.
  5. Poslije ovog prvog kuhanja, izvaditi meso, provjeriti da li je kuhano, pa s njega odstraniti kosti i suvišnu masnoću. Čorbu pasirati pa onda dodati išćimano meso.
  6. Poslije pasiranja nastaviti sa kuhanjem čorbe. Dodati manju tikvicu izrezanu na kockice i pustiti da se još kuha 10-15 minuta uz dodatak opranog tucanog zelenog žita.
  7. Paziti na nivo vode. Provjeriti da li je čorba dobro začinjena. Na gotovu čorbu, u supenjak, dodati suhu nanu ili nekoliko listića majdonosa.
  8. Pri konzumiranju, po želji, dodati soka od limuna.

Nema komentara: