Potrebno:
- 250 g jagnjetine ili teletine,
- 3 supene kašike ulja,
- 1 crni luk,
- 1 grančica celera,
- 1 manji rukovet majdonosa ( kosbar),
- 1 mala mlada tikvica,
- 3-4 svježa paradajza,
- 2-3 supene kašike koncentrovanog paradajza,
- 1 nepuna kašika soli,
- 1 kašika ljute mljevene paprike,
- ½ kafena kašika crnog bibera,
- 1 kafena kašika suhe ili svjež nane,
- 1 manja šolja tucanog zelenog žita (ili fidelina šehrije)
- 1 limun
- 1,5litar vode
Priprema:
- Meso oprati i isjeći na kocke,
- Crni luk očistiti, isjeći te dodati na vrelo ulje da se prži,
- Kad luk dobije svjetložutu boju dodati meso da se prži. Zatim dodati granćicu celera, manji rukovet majdonosa, svježi na šajbe izrezani paradajz, koncentrovani paradajz, so, crni biber, ljutu mljevenu papriku.
- Sve dobro promiješati i zaliti sa 1,5litar vode, pa pustiti da se kuha oko sat vremena.
- Poslije ovog prvog kuhanja, izvaditi meso, provjeriti da li je kuhano, pa s njega odstraniti kosti i suvišnu masnoću. Čorbu pasirati pa onda dodati išćimano meso.
- Poslije pasiranja nastaviti sa kuhanjem čorbe. Dodati manju tikvicu izrezanu na kockice i pustiti da se još kuha 10-15 minuta uz dodatak opranog tucanog zelenog žita.
- Paziti na nivo vode. Provjeriti da li je čorba dobro začinjena. Na gotovu čorbu, u supenjak, dodati suhu nanu ili nekoliko listića majdonosa.
- Pri konzumiranju, po želji, dodati soka od limuna.
Nema komentara:
Objavi komentar