Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

29. tra 2008.

Samsa-Hamajlije s medom


Tijesto:

  • 200g brasna,
  • 50g ulja,
  • 50g topljenog putera
  • Trunka soli.

Za nadjev :

  • 100g secera,
  • 150g mljevenih badema ili oraha,
  • 2 supene kasike vodice narandzinog cvijeta,
  • 1/2kafene kasike cimeta,
  • 1kasika topljenog putera.

Ostali sastojci :
  • ulje za przenje,
  • med,
  • voda.

Priprema :

  1. Spremiti nadjev od ociscenih I mljevenih badema ili oraha,secera,cimeta I vodice narandzinog cvijeta.
  2. Topljeni ohladjeni puter I ulje utrljati s brasnom uz postepeni dodatak vode tako da se dobije glatko tijesto.
  3. Razviti tanku jufku koja se izreze na trake od 12-15cm duzine a 6cm sirine
  4. Na postignute pravougaonike umotati uvalke nadjeva od badema dajuci im formu trokuta t.j hamajlije
  5. Prziti u vrucem ulju. Ocijediti od ulja.
  6. Prije serviranja zaliti ih toplim medom parfimisanim sa nekoliko kapi vodice narandzinog cvijeta






Nema komentara: