Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

3. svi 2008.

AMEKFUL-Berberski KUSKUS



Kabilija-Region Alzira

Potrebno :

  • Canak kuskusa(200g) srednjeg ili krupnog kalibra,
  • So
  • Voda,
  • 150 g zelenog fula tj.boba,
  • 100 graska,
  • 4-5 glavica zelenog luka

Priprema :

  1. Kuskus potopiti u vodu a to u siroj posudi.
  2. Ocijediti ga.
  3. Vratiti ga u posudu,ostaviti da se malo suhne a onda ga poprskati sa malo zasoljenog maslinovog ulja. Provuci kroz prste da se zrnca namaste a to da se ne bi ljepila medjusobno. Zatim politi sa jednom casom vode i pustiti da zrnca upiju vodu.
  4. Ocisceni mladi ful, okomljeni grasak, isjeceni na tanke kolutice zelzni luk, staviti u posudu za kuskus koja sadrzi vrijucu vodu, da se pari.
  5. Poslije parenja povrca koje moze da traje desetak minuta dodati predhodno pripremljeni kuskus i pariti sve skupa jos dva do tri puta.
  6. Kad se kuskus dovoljno napario zrna su vlazna, mehka i neljepljiva, prebaci se u siroku posudu i polije sa 2-3 supene kasike maslinovog ulja ili doda grumen putera.Sve se dobro promijesa da se zrna razberu. Kuskus je dobro spremljen ako je njegov volumen duplirao i ako su zrnca razabrana.
  7. Uz ovaj kuskus se sluzi mlacenica.

Nema komentara: