KUSKUS
Kuskus je nacionalno jelo u Alžiru dok se recepti razlikuju iz jednog grada u drugi, iz jednog sela u drugo. Servira se sa više vrsta sosova : s mesom ili bez mesa, svježim i suhim povrćem, sa proljećnim travama, bez sosa jednostavno na pari. Sve vrste mesa ulaze u spremanje kuskusa : govedina, jagnjetina, teletina, piletina, riba, škembe, divljač, zec.
Postoji i slatki kuskus sa groždjicama, s medom, sa datulama.
Posebno je lijep svadbeni kuskus.
Kuskus je kompletno jelo u kome se nalaze : proteini, spori šećer, vlakna kao i svi vitamini.
Također treba znati da postoje tri kalibra zrna kuskusa a to su : krupni, srednji, sitni. Sitni kalibar je namjenjen za slatki kuskus.
Osim toga pri spremanju kuskusa treba znati da se domaći kuskus ne pere dok se industriski t.j suhi pere.
KUSKUS sa crvenim sosom-Kuskus marga hamra
Sétif
Potrebno :
- Kuskus srednjeg kalibra (u principu dobra mjera je 50 grama kuskusa po osobi)
- 500-800 gr mesa (plećka, but ili jagnjeći filet),
- Jedan veliki crni luk,
- Pire od tri svježa paradajza,
- 2 supene kašike koncentrovanog paradajza razmućenog u malo vode,
- 1 kašika aleve paprike,
- 1 ljuta paprika,
- 1 kafena kašika crnog bibera,
- 3 supene kašike ulja,
- 1 rukovet korijandera,
- 2-3 mlade tikvice,
- 2 -3 mlade mrkve,
- Šaka leblebija koje se dan ranije potope u vodu da nabubre i malo skuhaju prije nego što se dodaju na meso.
- 2-3 mlade bijele repe,
- Puter,
- Voda,
- Mlaćenica
Priprema
- Luk se očisti, sitno isjecka i prži na ulju u loncu, zatim se doda isječeno na veće
komade meso, da se dinsta. - Potom se nalije 1,5 litar vode ili juhe i pusti da prokuha. Na ovo se doda pire od tri svježa paradajza, rastvoreni koncentrovani paradajz, 1 kafena kašika slatke ili ljute aleve paprike, unaprijed kuhane leblebije, so ,biber, rukovet korijandera ili suhog samljevenog korijandera, te ostavi da kuha.
- Za vrijeme kuhanja mesa,oguliti i izrezati povrće a može se ostaviti i čitavo ako je to
mlado povrće. - Kad je meso upola ukuhano treba ga izvaditi kao i leblebije a bujon-juhu pasirati.
Poslije pasiranja ponovo sjediniti juhu, meso, leblebije, i dodati oprano oguljeno povrće. - Paziti na nivo vode i gustoću tečnosti, provjeriti začine, eventualno ubaciti jednu ljutu
papriku koja će dati posebnu aromu a i bolji ukus kuskusu. - Na spremljeni topao kuskus na svaki tanjir servirati jedan dio povrća i komad mesa te
zaliti saftom koji je čorbast a to jednu do dvije kutljače. Paziti da se kuskus ne preplavi saftom.
Parenje kuskusa :
- U lonac za kuskus koji se zove keskes u donju partiju staviti tri litra vode da vrije i poklopiti.
- Za to vrijeme suhi kuskus staviti u širu tepsiju, politi vodom da se opere te ocijediti na gustu cjediljku.
- Vratiti u tepsiju ,ostaviti da se malo suhne, zatim poškropiti zrnca sa zasoljenim uljem. Pomiješati drvenom kašikom ili provući u više navrata kroz ruke a to da se zrnca ne bi ljepila međusobno.
- Navlažiti kuskus sa čašom hladne vode i ostaviti da upije vodu a time i malo nabubri.
Prebaciti ovako spremljena zrna u gornji dio lonca koji dozvoljava parenje jer je u dnu šupljikav . - Posebno paziti da se kuskus ne nabije.Dobro poklopiti radi maksimalnog parenja.
Ostaviti da se pari oko 20 minuta.Čim para počinje da probija zrnca prebaciti napareni kuskus u široku tepsiju. - Poškropiti sa čačom vode i pomoću kašike rasuti grude kuskusa koje su se formirale a to da se zrnca razberu.
- Pošto je lonac za kuhanje još uvijek na vatri ponovo vratiti kuskus da se pari jos 20 minuta.
Ponovo poškropiti vodom i rasuti grude kuskusa. Ako kuskus nije mehak, vlažan ponoviti i po treći put parenje. - Povući sa vatre, drvenom kašikom razabrati zrnca,dodati grumen putera ili maslinovog ulja a to naravno u tepsiji.
- Dobro pripremljen kuskus je onaj čija su zrna poslije kuhanja na pari, mehka,vlažna, naduvena i masna.
Uz sve vrste kuskusa služi se mlaćenica ili kiselo mlijeko.
Grozđe, lubenica, dinja , kad je to sezona, su odličan desert.
Nema komentara:
Objavi komentar