Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

19. lis 2008.

ROMBOVI SA DATULAMA –MAKRUT ET’TMAR



Potrebno za tijesto :

  • 3 mjere sitnog griza
  • 1 mjera pročišćenog masla (ili 20 g masla i 10 cl biljnog ulja)
  • 1 prstohvat soli
  • 2 supene kašike mazhara (vodica naranđinog cvijeta ili ruže)
  • 10 cl vode

Za nadjev :

  • 150 g tijesta od datula tzv g h e r s
  • 1 kafena kašika cimeta
  • 1 kafena kašika karanfilčića u prahu
  • malo ulja

Za sirup (agdu)

  • Pravog meda
  • 5 kašika mazhara

Za dekor:

  • malo sezamovih zrnaca

Priprema nadjeva :

Datule tj hurme očistiti od tvrdih opni, povaditi koštice, odstraniti svaku nečistoću.
Staviti ih da se pare a potom ih samljeti na stroj za povrće-rešetka sa krupnim rupama.
Samljevene datule tj hurme pomiješati sa cimetom, karanfilčićima u prahu, mazharom.
To raditi sa pouljenim rukama sve dok ne dobijete kompaktnu glatku masu.
Time ste dobili tijesto od hurmi tj gh e r s. Ostaviti postrani. Pokriti sa alimentarnim filmom.

NB:Tijesto od datula može da se čuva u frižideru za dugotrajnu upotrebu. Dovoljno je da je dobro zatvoreno u alimentarnom filmu u obliku malog bloka.

Priprema tijesta :

U dublju zdjelu pomiješati sitni griz i so,dodati ohlađeno tečno pročišćeno maslo.
Miješati sa drvenom špatulom uz postepeno dodavanje mazhara i mlake vode da se dobije homogeno tijesto skoro kao za hljeb.
Na radnoj površini doraditi tijesto, formirati u kuglu i ostaviti da se odmara bar pola sata.
Poslije pola sata ponovo uzeti tijesto podijeliti ga na tri jednaka dijela od kojih se naprave tri valjka promjera 3 cm. S tankom ručkom drvene kašike ili kažiprstom izdubiti mali jarak
čitavom dužinom valjka.
Od nadjeva od datula (ghers) napraviti male valjčiće kao olovke i ubacite ih u pripremljeni jarak. Zatvorite sastavljajući rubove.
Uz pomoć specijalnog otiska (vidjeti na slici sprava ima roza boju), malo spljoštiti valjke, izrezati označene rombove-5cm.Ako nemate ovaj kalup za rombove radite prvo sa linijarom da spljoštite valjke, zatim rezati ukoso, te nožem išarati prema nahođenju. Ostaviti da se suše 20 minuta. Peći na nepomašćenom plehu na umjerenoj temperaturi sve dok makrut ne dobije zlatno žutu boju. Pećenje je delikatno i treba paziti da se kolači ne stvrdnu.
Isto tako rombovi se mogu pržiti. To je brže i sigurnije za početnike.

Za sirup-agdu :
Pravi med i mazhar kuhati nekoliko minuta. Rombove umočiti u spremljeni mlaki med čim ih izvadite iz pećnice ili poslije prženja.
Ocijediti ih na đevđiru. Posuti sezamovim zrncima.

Nema komentara: