Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

11. lis 2008.

GAZELINI ROŠČIĆI – ČEREK ARIEN



Potrebno za tijesto :

  • 3 mjere brašna
  • 1 mjera topljenog ohlađenog putera
  • Prstohvat soli
  • 2 kašike šećera u prahu
  • Prstohvat praška za pecivo
  • 2 supene kašike mazhara pomiješane sa 4 supene kašike vode

Za nadjev:

  • 3 mjerice oljuštenih mljevenih badema
  • 1 mjerica šećera u prahu
  • 1 supena kašika topljenog i ohlađenog putera
  • ½ kafene kašike cimeta
  • 2 supene kašike mazhara

Za dekor:

  • 1 žumance
  • Krupno mljeveni bademi
  • Kristal šećer

Priprema :

Sastaviti čvrst nadjev i ostaviti da se odmara.
Od brašna, putera, šećera, , soli, praška za pecivo i dodatak mazhara i vode umijesiti glatko tijesto. Ostaviti ga na hladno mjesto da se odmara oko pola sata.
Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto u jufku debljine 2mm.
Od tijesta izrezati trokute čija je baza 12 cm. Može se napraviti gabarit od kartona da roščići budu istih dimenzija.
Od spremljenog nadjeva otkidati komadiće veličine oraha te uvaljati štapiće koji se postave na bazu trokuta , saviti tj oblikovati čereke kao kifle.
Nastaviti sve dok ima tijesta.
Čereke premazati žumancetom posuti mljevenim bademima i kristal šećerom.
Rasporediti ih na pomašćenu i pobrašnjenu tepsiju.
Pećnicu predhodno zagrijati te peći na umjerenoj temperature sve dok ne dobiju zlatkastu boju(20 minuta na 180° C).

NB: ovi roščići mogu ostati i bez dekora odakle i naziv čerek arien.
Služe se uz čaj ili bijelu kafu..

Nema komentara: