Bajramski tradicionalni kolači u Alžiru su brojni :čerek, makrut, gurabije, halua tabaa, samsa, mhanča, baklava…
Najpoznatiji i skoro obavezni su gazelini roščći kako za Alžir tako i za cijeli Maghreb.
Gazelini roščići su više poznati pod imenom Čerek, deklinuju se u više načina spremanja, na mom blogu ćete naći dva najčešća recepta.
ČEREK MSAKKR- GAZELINI ROŠČIĆI U ŠEĆERU
Potrebno za tijesto :
- 1 mjera brašna,
- 4 supene kašike masla ili putera(tečni i ohlađeni)
- 1 supena kašika mazhara(vodica naranđinog cvijeta ili ružina vodica)
- prstohvat soli
- Malo vode.
Za nadjev :
- 1 mjera oljuštenih mljevenih badema
- ½ mjere šećera
- ½ kafene kašike cimeta
- 1 supena kašika mazhara
Za sirup :
- 50 ml vode
- 40 g šećera
NB: sirup se može zamijeniti i sa šoljom mazhara.
Za pudranje :
- Štaub (šećer u prahu)
Priprema:
U širokoj posudi sastaviti brašno i puter ili maslo.
Dodati cimet i mazhar i dovoljno vode da se dobije mehko tijesto. Mijesiti sve dok tijesto ne postane glatko i elastično.
Na pobrašnjenoj površini tijesto razvaljati u dosta tanku jufku, potom izrezati na kvadrate 10x10cm.
Nadjev sastaviti u kompaktnu masu a onda od male količine formirati štapiće kao olovke, postaviti ih dužinom jedne strane kvadrata te smotati cilindrično kao cigar. Ektremitete saviti i pritiskanjem mokrim prstima ih lemovati i istanjiti tako da se dobije oblik mladog mjeseca-kroasana.
Nastaviti sve dok ima tijesta.
Roščiće rasporediti na pomašćenu i pobrašnjenu tepsiju (pleh), staviti u pećnicu koja je predhodno umjereno zagrijana.
Peći na umjerenoj temperaturi sve dok roščići ne dobiju zlatkastu boju.
Izvaditi iz pećnice.Umočiti u pripremljeni sirup ili jednostavno šolju mazhara te uvaljati u štaub (šećer u prahu).
Obloga od šećera treba da bude obilna.To se radi u široj tepsiji.
Prekrivene čereke ostaviti da prenoće u šećeru..
Sutradan uz blago tapkanje stresti suvišno pudranje šećerom.
Nema komentara:
Objavi komentar