Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

14. lis 2008.

ROMBOVI S MEDOM – MAKRUT BELASSEL

Potrebno za tijesto :

  • 3 mjere griza srednjeg kalibra
  • 1 mjera pročišćenog masla
  • prstohvat soli
  • ½ šolje vode sa nekoliko kapi mazhara(Essence de fleur d’oranger)

Za nadjev :

  • 3 mjerice oljuštenih mljevenih badema
  • 1 mjerica šećera u prahu
  • ½ šoljice vodice naranđinog cvijeta (mazhar)
  • Malo cimeta.

Zaljev:

  • šolja pravog meda,
  • 5 supenih kašika mazhara

Način pripremanja:
Pripremiti čvrst nadjev , ostaviti postrani
Prosijani griz staviti u veću drvenu posudu,dodati so, pročišćeno maslo, pomješati.
Ostaviti da odstoji najmanje pola sata.
Tijesto sabrati uz dodatak ½ šolje vode parfimisane mazharom
Od homogenog tijesta oblikovati valjke dijametra 2 do 3 cm. Prstima izdubiti mali jarak usred svakog valjka , napuniti ih čvrstim nadjevom koji poprimi oblik olovke.
Zatvoriti jarak spajajući dva ruba, da se izbjegne svako napuknuće. Malo uvaljati.
Valjke izrezati ukoso tako da dobijete rombove iste veličine. Ako imate kalup to je još bolje.
Tako pripremljene rombove ostaviti najmanje pola sata da se suše. Zagrijati pećnicu.
Peći na umjerenoj temperaturi sve dok ne dobiju rozkastu boju.

U jednoj šerpi zagrijati med sa mazharom a to na tihoj vatri
Umočiti rombove u mlaki med. Ostaviti na đevđiru da se ocijede.
Sluziti uz čaj.

Recept dala Fethia Benameur-Bourouba

3 komentara:

Anonimno kaže...

Makhroud sam jela u Tunisu, ali mislim da ću ove rombove s medom probati napraviti sama... hvala na receptima!

Pisite mi na : ddbourouba@gmail.com kaže...

lijepa rijec je dobro dosla pa cak i anonimno.

Pisite mi na : ddbourouba@gmail.com kaže...

Lijepa rijec je uvijek dobro dosla, pa cak i anonimno