Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

2. pro 2008.

ALŽIRSKI MARCIPAN KOLAČ – M’KHABEZ


Potrebno :

  • 3 mjere mljevenih badema (500gr)
  • 1 mjera šećera u prahu
  • Zest jednog žutog limuna (ribana korica)
  • 2 žumanca +1 čitavo jaje (više žumanaca nego bjelanaca)

Za pudranje :

  • 1 mjerica šećera
  • 2 mjerice vode
  • 2 supene kašike vodice naranđinog cvijeta (ili ružine vodice)
  • 1 kg štaub šećera

Priprema

U jednoj većoj posudi,pomiješati mljevene bademe, šećer i zest jednog limuna, pokvasiti jajima prema potrebi sve dok se ne dobije ujednačeno neljepljivo badem tijesto.
Na pobrašnjenoj radnoj površini napraviti valjke promjera 3 cm.
Nožem izrezati rombove ili trokute, poredati ih na pobrašnjeni pleh, peći 10 minuta u umjereno toploj pećnici. Paziti da se ne stvrdnu.
Spremiti šećerni sirup i ostaviti da se ohladi.
U širu posudu staviti štaub šećer.
Kolače umočiti u šećerni sirup ,ocijediti, zatim ih ubaciti u štaub sećer, obložiti ih šećerom sa svih strana. Pudranje može da traje nekoliko sati.
Stresti suvišni šećer nastojeći da kolači sačuvaju lijep aspekt.

Prezentirati u čipkastim papirnim korpicama.
Ovaj marcipan kolač može da se čuva i više dana, dovoljno je da se slože u limenu kutiju.

Druga verzija ovog marcipana je sa orasima sa ocaklinom od bjelanjaka.
Kolač može da poprimi razne boje uz dodatak jestivih boja u ocaklinu (vidjeti sliku).

Nema komentara: