Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

4. pro 2008.

CARSKA BAKLAVA – BAKLAWA


Potrebno :
  • 15 gotovih jufki (Pâte à Filo)

Za nadjev :

  • 250 g oraha
  • 150g oljuštenih pistacija,
  • 150g oljuštenih badema
  • 50 g oljušteni lješnika
  • 100 g šećera
  • 50 +100 g pročišćenog masla
  • 2 supene kašike vodice naranđinog cvijeta ili ružine vodice
  • 1 supena kašika cimeta

Za agdu (zaljev) :

  • 300 g pravog meda
  • 1 čašica vodice naranđinog cvijeta ili ružine vodice
  • Grumenčić putera

Priprema :
Pročistiti maslo i ostaviti da se hladi.
Samljeti svo orašasto voće , pazeći da se ne svede u prah. (Ostaviti nekoliko čitavih badema za dekor-vidjeti sliku)
Dodati šecer, 2 supene kašike vodice naranđinog cvijeta ili ružine vodice, 1 supenu kašiku cimeta i 50 g tečnog ohlađenog masla.
Zagrijati pećnicu na 200°C.
Na zamašćenu tepsiju naslagati jednu na drugu 5 jufki. Svaku jufku ,pomoću alimentarnog kista, zamastiti pročisćenim maslom. Peta jufka se pospe polovinom nadjeva i to ravnomjerno.
Ponovo naslagati pet novih zamašćenih jufki.
Posuti drugu polovinu nadjeva, poravnati.
Naslagati pet preostalih jufki uz premašćivanje maslom.
Zatim pristupiti rezanju baklave na rombove. U svaki romb ubosti po jedan badem.
Svaki rez i svaki dilum baklave zaliti sa preostalim maslom.
Peči 20 do 30 minuta na 180°C a zatim smanjiti vatru na 150°C i peči dok ne bude fino ispečena (oko 20 minuta).Nadgledati baklavu jer svaka peć ima svoje “čudi“.
Med zagrijati sa čašicom vodice naranđinog cvijeta ili ružine vodice, na kraju dodati grumenčić putera da se baklava cakli.
Baklavu polako polijevati mlakim medom svaki kus posebno kašiku po kašiku zaljeva/
Baklavu ostaviti da se ohladi i upije šerbe.
Konzumirati sutradan.

Baklava je bila i ostaće carica kolača !

2 komentara:

Anonimno kaže...

dan..
baklava je izvrsna.teta mi je svaki puta donese iz Alžira.ne peku li oni tamo baklavu u pekarnicama?
usput..kako se pravi i od kojeg brašna one kabiljske okruglice sa metvicom?hvala

Pisite mi na : ddbourouba@gmail.com kaže...

hvala na dopisu.
Baklave se prave i peku najvise za svecane prilike a to najcesce po kucama.Pekare imaju vise posla kada ima na nekoliko stotina zvanica.
Kabilske okruglice sa metvicom se prave od griza i sluze se najcesce uz mnogo safta , recimo uz spremljeno skembe.