Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

19. pro 2008.

HLJEBČIĆI –KHOBEJZET

Potrebno:
  • 300 g brašna
  • 70 g omekšanog putera
  • 1 čaša mlakog mlijeka
  • ½ kafene kašike soli
  • 1 supena kašika suhe germe
  • 1 supena kašika kristal šećera
  • Mlake vode

Priprema :

Najprije napraviti kvas sa germom, kašikom kristal šećera i čašom mlakog mlijeka. Ostaviti da nakvasa.
U dublju posudu staviti prosijano brašno i so, pomiješati, dodati nabujalu germu, zamijesiti sa mlakom vodom,raditi tijesto sve dok ne postane homogeno i mehko.
Dlanom razvući tijesto i pomazati površinu sa omekšanim puterom. Formirati u kuglu i ostaviti da nadođe oko pola sata.
Nadošlo tijesto podijeliti na više identičnih kuglica , uz pomoć jednog čepa utisnuti krug usred svake kuglice, zatim ih uzduž malo narezati nožem po okrugu. Kroz malu cjediljku posuti ih brašnom.
Hljebčiće postaviti na pleh koji je podmazan puterom, na plehu ostaviti da stoje oko 15 minuta da ponovo nadođu. Za to vrijeme upaliti pećnicu.
Peći na 180°C oko 20 minuta.

Nema komentara: