Potrebno:
- ½ kg jerišnog pilava ili nekih drugih rezanaca
- 750-1000 g janjećeg mesa (but)
- 1-2 glavice luka
- 1 štapić cimeta za saft i ½ kafene kašika cimeta u prahu za posipanje
- ½ kafene kašike bijelog bibera
- 2 supene kašike ulja i jedna supena kašika putera
- Šaka leblebija
- ½ kg bijele repe ili tikvica
- 1 kafena kašika soli
- Putera za zamašćivanje pilava.
Priprema:
Leblebije potopiti u vodu a to 12 sati prije upotrebe. Skuhati ih napola u otvorenom loncu, opjeniti, ocijediti, skinuti opne (fakultativno).
Na mješavini ulja i putera propržiti luk, dodati meso izrezano na komade, 1 štapić cimeta, so, ½ kafene kašike bijelog bibera.
Naliti na ovo 1,5 l vode ili juhe (najbolje kokošije), kad uzavre dodati napola kuhane leblebije.
Ostaviti da se kuha 1 sat (ako je pretis lonac onda manje).
Za to vrijeme skuhati jerišni pilav u slanoj kipućoj vodi (može i na pari iznad safta).Skuhan pilav ocijediti, zamastiti vrućim puterom.
Kad je meso gotovo povući ga, u saft dodati oguljenu bijelu repu i ponovo kuhati oko 20 minuta. Vratiti meso u saft. Za reštu saft je obavezno bijeli.
Pilav tj reštu servirati u tanjirima, politi saftom, garnirati sa komadima mesa, repom i liblebijama.
Posuti sa malo cimeta u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar