Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

21. lip 2017.

Dolma od Tikvica


Dolma Karaa
                                                 
Spacijalitet regiona : Grad Ažir, Miliana, Blida, Medea.

Jelo je kompletno – meso, povrće, začini. Karakteristika ovog recepta su dva oblika mesa isjeceno na komade, te faširano za nadjev. Posebnu ulogu ima cimet za bijeli saft – za bijelu sofru. Jelo dobro za umakanje sa domacim  hljebovima. Jelo pogodno za Ramazan za svečane prilike i u ljetno doba kada ima mladih tikvica u izobilju.
Sastojci za saft:
-500 g jagnjetine (fileti, plecka ili but) isjeceni na sitne komade (može i teletina –krhtina)
- ½ case ulja
- 50 g nabubrelih leblebija
- 1 s kašika masla ili putera
-1 rendani luk
-malo cimeta
-1 kafena kašika crnog bibera
-so

Priprema safta
500 g mesa isjeći na komade i dinstati na ulju sa rendanim lukom, malo masla, dodati, so, cimeta, biber.
Zatim zaliti sa pola litre vode (ili juhe ako imate)
Poslije vrenja dodati leblebije i ostaviti do se kuha (ja leblebije kuham posebno prije stavljanja sa ostalim sastojcima,tako skidam pjenu loja se formira).

Za nadjev
- 1 kg – 1,500 tikvica
- 250 -350 g faširanog mesa
-1 supena kašika rize
- Rukovet sitno sjeckanog persuna
- 1 mali rendani luk
- 1 jaje
- ¼ kafene kasike cimeta
-1/4 kafena kasike bibera
- 1 cajna kasika soli
- pola kasike putera

Priprema nadjeva
Pomijesati meso, pola kašike putera, opranu rizu i jaje sa ostalim sastojcima da se dobije kompaktan nadjev kojim punimo oprane ociscene tikvice od sjemenki i spužvaste mase. Duzinu tikvica odrezati po zelji na 4 -5 cm duzine.
Ovako spremljene tikvice dodati u saft, dodajuci potrebnu kolicinu vade ili juhe. Poslije vrenja, kuhati na blagoj vatri jos 30 minuta. 

Prije serviranja, okusiti, korigovati zacine, politi mlazom limunovog soka te dekorisati sa sitno sjeckanim persunom.Limonov sok i peršun se sluze na individualne tanjure po  želji.


Nema komentara: