Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

17. pro 2015.

BERKUKES-TARHANA IZ ALZIRA


Berkukes je ukusni Alžirski specijalitet koji se sprema sa tjesteninom malo krupnijom od kuskusa. Radi se ručno kao bosanska tarhana ali s grizam.

Krupni griz, malo soli se poškrope vodom i mijšaju prstima pet do deset minuta. Potom se dodaje pregršt sitnog griza, doda još malo vode i valja rukama. Operacija se ponavlja sve dok se ne dobiju krupna zrna veličine zrna crnog bibera. Prosije se na sito, napari i malo namasti ako ga odmah upotrebljavate inače se suši kao i bosanska tarhana.

Berkukes-bogato i kompletno jelo se sprema sa piletinom, suhim mesom, jagnjetinom uz dodatak povrća po vašem izboru. Pravi regal za zimske dane, jede se vruč i pikantan.
Na  istočnom dijelu Alžira nosi ime L'Aiš.

Kabilija je poznata po kombinacijama ranog povrća čak i bez mesa sve zavisi od sezona i ragiona.
Sastojci (za 4 osobe):
Meso ili piletina
1 krupni luk
1 krupni paradajz (pire)
1 krupni krompir
Jedna pregršt buranije (može i graška)
2 mlade tkvice
Buket korijandera
1 grana celera
250 grama berkukesa (tarhana)
1 supena kašika koncentrovanog paradajza
1 ljuta mljevena paprika
Biber, so, ulje.
PRIPREMA:
Meso izrezati na manje komade, ako se pravi sa piletinom takođe razdvojiti komade. Isitnjeni luk prepržiti u ulju, dodati meso, paradajz pire, pola rukoveta korijandera, jednu granu celera, so, biber i pustiti da krčka desetak minuta.
Dodati koncentrovani paradajz, krompir, likvice izrezane na kockice i buraniju rezanu na male trupce.
Sve zaliti sa dva do tri litra vode dodati ljutu mljevenu papriku i ostaviti da se kuha;
U međuvremenu napariti berkukes (tarhanu) ili poškropiti vručom bodom (ako je suho) i ostaviti da zrnca malo omehšaju, zatim ocijediti na đevđir i dodati u lonac.
Kad je meso kuhano možete ga izvaditi iz sosa te dodati berkukes (tarhanu) i pustiti da se kuha bez poklopca. Nadgjedati i miješati s drvenom kašikom da se zrnca međusobno ne siljepe i da jelo ne zagori. Vratiti meso u jelo i tako vruče poslužiti u tanjirima, odozgo posuti preostalo lišče korijandera i celera. Provjeriti okus-po potrebi dodati još soli i pobiberiti.
Berkukes se služi kao jedinstveno jelo čorbast ili malo gušči sutradan al iipak ukusan.

PRIJATNO !

Može se služiti u zajedničkoj zdjeli ili odvojeno.
PS: Voljela bih da mi pišete kako vam je uspjelo.

 


 

 

 

 

 

 


Nema komentara: