Potrebno :
- 500 g jagnjetine(može i manje),
- 350-400 g šećera,
- 1 supena kašika masla ili putera,
- 1 štapić ili korica cimeta,
- 1 čajna časica vodice naranđinog cvijeta,
- Trunka soli,
- 200 g suhih šljiva,
- 200 g suhih kajsija,
- 100 g suhih grozđica,
- malo prženih badema i sezamovih zrnaca.
Priprema :
Oprano meso isiječi na komade,staviti da se dinsta na maslu,dodati trunku soli, štapić ili koricu cimeta, čašicu vodice naranđinog cvijeta.
Na ovo naliti oko pola litra vode i pustiti da se kuha na tihoj vatri.
Opjeniti, dodati šećer.
Kad je meso skoro sasvim kuhano dodati oprano i ocijeđeno suho voće : šljive, kajsije, grozđice. Sve kuhati dok meso i suho voće ne budu gotovi a saft bude kao fluidna agda.
Eventualno dodati još malo vodice naranđinog cvijeta.
Na zgotovljeno slatko meso (ćevap po bosanski) se pospu prženi bademi i sezamova zrnca.
Nema komentara:
Objavi komentar