MESFUF BE ZBIB
Potrebno :
- ½ kg sitnog kuskusa,
- 200 g suhih grožđica,
- 60 g putera,
- 100-200 g šećera ili meda,
- So,
- Voda.
Priprema :
Ako imate svjež domaći kuskus upotrijebite ga odmah.
Suhi industriski potopiti u vodu a zatim ocijediti na gustu cjediljku
Ostaviti da malo nabubri tj. upije ostatak vode.
Tek onda ga staviti u gornji dio posude za kuskus (keskes), da se pari.
Podrazumjeva se da se u donjem djelu keskesa nalazi vrijuća voda. Dobro poklopiti poklopcem.
Čim vidite da para izlazi programirajte četvrt sata do dvadeset minuta parenja a onda prebacite kuskus u širu duboku posudu („gasaa“ u Alžiru).
Razgrnite zrnca drvenom kašikom a zatim ih poprskajte sa jednom čašom hladne vode.
Pustiti da zrnca upiju vodu tj nabubre.
Ponoviti parenje.
Poslije četvrt sata do dvadeset minuta parenja, ponoviti rasturanje zrnaca u širokoj posudi,
poprskati čašom hladne vode.ostaviti da kuskus upije vodu.
Ponoviti ovaj postupak i po treći put. Ovaj put dodati trunku soli.
U MEĐUVREMENU…
Oprati i ocijediti grožđice. Staviti ih u keskes. Dodati kuskus i ponovo pariti dvadeset minuta. Poslije četvrtog parenja rasturiti kuskus i grožđice, dodati puter, šećer. Pomiješati.
Po želji dodati više putera i isto tako umjesto šećera zaliti medom.
Dresirati u dubokom tanjuru u stožastom obliku.
Ponovo posuti šećerom ili mlakim medom.
Mesfuf se jede topao ili hladan.
Uz mesfuf se služi mlaćenica.(mlaćenica je dobra za sniženi pritisak)
Ovo jelo se najviše jede za vrijeme Ramazana za suhur.
Isto tako je svečano svadbeno jelo i za tu priliku se zalije medom, dodaju dražeje…
Pareni kuskus bilo slani bilo slatki uz malo mlijeka čine dio ishrane male djece.
Nema komentara:
Objavi komentar