Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

29. kol 2008.

BRIK S JAJETOM




Potrebno :
  • 6 jufki (diul),
  • 6 jaja,
  • Kuhan krompir izrezan na kockice,
  • Peršun,
  • So,
  • Biber,
  • Limun,

Napomena :

Alžirske jufke imaju naziv diul.
Okruglog oblika izgledaju kao prozirni palačinci i obično su malog dijametra oko 30 centimetara.Tehnika spremanja nije na dostup svima i samo iskusne osobe postižu željene
rezultate. Zato se najčešće ove jufke i kupuju.

Priprema:

Na polovinu jedne jufke staviti kockice kuhanog krompira.
Rub jufke (djula) premazati sa malo bjelanceta.
Na krompir razbiti jedno jaje (može i pola), posoliti, pobiberiti, te dodati sitno iskosani peršun . Pokriti drugom polovinom jufke (diula) i dobro prilijepiti rubove predhodno premazanim bjelancetom.
Pržiti u vrelom ulju sve dok brik ne porumeni s obe strane.
Skinuti, ocijediti.
Prezentirati sa kriškama limuna.
Ovo je dobar recept za brzu restoraciju i dosta često djul sadrži samo jedno jaje odakle i ime brik s jajetom.

Nema komentara: