Potrebno:
- 3 mjere sitnog griza,
- 1 mjera mlijeka,
- 2 jaja,
- 1supena kašika suhe ili svježe germe,
- 1 kafena kašika soli,
voda - ulje, puter, šećer, med, kasonad, cimet.
Priprema :
- Germu i 1 kašiku šećera potopiti mlakom vodom, ostaviti da nadođe.
- U jedan duboki lonac pomiješati griz i so, dodati jaja, mlijeko, nadošlu germu.
Progresivno dodavati vodu i miješati šibom dok se ne postigne skoro tečno tijesto (malo gušće nego za tanke palačinke) - Pokriti i ostaviti da nadođe.
- Uzeti antiadhezivnu tavu i staviti da se grije na umjerenoj vatri, premazati čitavu površinu tave sa manjim tuferom namoćenim u malo ulja.
- Uzeti kutljaču nadošlog tijesta i razliti po tavi okrečući tavu da se tijesto ravnomjerno razlije (isto tako može se površina baghrira poravanati dnom kutljače)
Po tijestu počinju da se pojavljuju hiljadu i jedna rupica što znači da ste uspjeli sa pripremom. - Palačinak se peće samo s donje strane, kad je gotov izručiti ga na tanjir i pokriti platnenom salvetom da se ne osuši.
- Ponoviti operaciju sve dok ima tijesta.
Puter otopiti, zaliti svaki palačinak, u momentu konzumiranja izrezati na četiri ili više dijelova.
Posuti šećerom ili medom, ili kasonadom i cimetom za one koji to vole.
Ovi palačinci se odlično sačuvaju u zamrzivaču.
Nema komentara:
Objavi komentar