Ovo je vrlo stari recept.
Potrebno:
- 2 mjere kvalitetnog griza srednjeg kalibra koji je predhodno prosijan,
- 1 mjera meda,
- ½ mjere putera,
- 1 supena kašika vodice narandžinog cvijeta ili ružine vodice,
- 1 kafena kašika cimeta.
Priprema :
- U tavi pržiti na suho griz da dobije rozkastu boju.
- U jednoj većoj šerpi pustiti da se tope : puter i med uz dodatak vodice narandžinog cvijeta.
- Sve skupa dobro promiješati, skinuti se vatre te zaliti topao griz.
- Sručiti u veći tanjir ili više malih zdjelica, poravnati površinu.
- Posuti kroz malu cjediljku malo cimeta a to kada je tamina ohlađena.
- Tamina treba da je mehka. Ako je suha dodati još malo meda i putera.
Tamina se pravi za svečane prilike kao što su : rođenje dijeteta ili za Mevlud.
Kao dekor za te prilike se dodaju prženi bademi i dražeje.
Nema komentara:
Objavi komentar