Uz Ramazan tj ramazanska sijela kolači sa zaljevom imaju centralno mjesto. Spomenuću samo tri od duge liste slatkih jela ; kadaif, zlabija, kalbeluz.
Iz Hrvatske, od gospodje Amre GTG, sam dobila interesantno pitanje : - kakva je razlika izmedju bosanskog i alžirskog kadaifa ?
Mogu vam reči, ako treba povući paralelu, da je razlika u sastavu. Dok se u Bosni koriste orasi za nadjev u Alžiru se više koriste bademi. Od mirodjija : cimet, vodica narandžinog cvijeta a u Bosni štapić vanilije ili ekstrakt vanilije.
Alžir i Bosna su zemlje mediteranskog prostora što podrazumjeva zajedničku prošlost, zajedničku istoriju, dosta zajedničke kulture posebno u kulinarstvu. Ne treba zaboraviti da je i Alžir kroz tri stoljeća bio u sastavu osmanlijskog carstrva.
Istočni dio Alžira –posebno grad Konstantin ima veću sličnost sa bosanskom kuhinjom. Baklava, kadaif, kos-halva se prave sa orasima, takodje se koristi i ružina vodica.
Ovaj put vam dajem jedan noviji dizajn kadaifa ali tradicionalni recept.
Svim posjetiocima moga bloga, a koji poste, želim prijatan Ramazan - RAMAZAN MUBAREK!
Nadam se da će gospodja Amra uživati u ovoj novoj verziji kadaifa.
Kako se kaže ; KUHINJA JE KĆERKA SVOG VREMENA.
Nema komentara:
Objavi komentar