Potrebno :
- 250 g gotovog sirovog kadaifa
- 1 šolja topljenog putera
- Mazhar
Za nadjev :
- 1 šolja srednje mljevnih badema
- ½ kafene kašike cimeta
- 2 supene kašike šećera
- 1 supena kašika putera
- 1 kafena kašika vodice narandzinog cvijeta (tzv mazhar)
Za zaljev :
- 1 veća šolja šećera
- 1 veća šolja vode
- 1 supena kašika limunovog soka
Za dekor :
24 čitava badema
Priprema:
- U jednoj zdjeli pomiješati srednje mljevene bademe, šećer, cimet, topljeni puter, vodicu narandzinog cvijeta. Ostaviti postrani.
- Niti kadaifa preliti otopljenim ohlađenim puterom, protrljati kroz ruke da se kadaif namasti.
- Pripremiti 12 kalupa-sudića, pomastiti ih.
- U svaki kalup-sudić umotati manju količinu kadaifa u obliku ptičijeg gnijezda, u srednu staviti malo nadjeva, pokriti sa još malo kadaifa.
- Gore staviti po 2 oljuštena ili neoljuštena badema.
- Ponoviti operaciju za ostale kalupe sudiće.
- Sa preostalim puterom poškropiti kadaife.
- Tako spremljen kadaif ubacitu u pećnicu i peči na umjerenoj vatri da kadaif lijepo porumeni.
- Dok se kadaif peče, spremiti zaljev od šećera i limunovog soka.
- Gotov kadaif preliti zaljevom.
- Uz kadaif služiti zeleni čaj sa nanom.
Nema komentara:
Objavi komentar