Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

28. kol 2009.

KADAIF



Potrebno :

  • 250 g gotovog sirovog kadaifa
  • 1 šolja topljenog putera
  • Mazhar

Za nadjev :

  • 1 šolja srednje mljevnih badema
  • ½ kafene kašike cimeta
  • 2 supene kašike šećera
  • 1 supena kašika putera
  • 1 kafena kašika vodice narandzinog cvijeta (tzv mazhar)

Za zaljev :

  • 1 veća šolja šećera
  • 1 veća šolja vode
  • 1 supena kašika limunovog soka

Za dekor :

24 čitava badema


Priprema:

  1. U jednoj zdjeli pomiješati srednje mljevene bademe, šećer, cimet, topljeni puter, vodicu narandzinog cvijeta. Ostaviti postrani.
  2. Niti kadaifa preliti otopljenim ohlađenim puterom, protrljati kroz ruke da se kadaif namasti.
  3. Pripremiti 12 kalupa-sudića, pomastiti ih.
  4. U svaki kalup-sudić umotati manju količinu kadaifa u obliku ptičijeg gnijezda, u srednu staviti malo nadjeva, pokriti sa još malo kadaifa.
  5. Gore staviti po 2 oljuštena ili neoljuštena badema.
  6. Ponoviti operaciju za ostale kalupe sudiće.
  7. Sa preostalim puterom poškropiti kadaife.
  8. Tako spremljen kadaif ubacitu u pećnicu i peči na umjerenoj vatri da kadaif lijepo porumeni.
  9. Dok se kadaif peče, spremiti zaljev od šećera i limunovog soka.
  10. Gotov kadaif preliti zaljevom.
  11. Uz kadaif služiti zeleni čaj sa nanom.

Nema komentara: