Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

27. srp 2008.

RAČIĆI U PARADAJZ SOSU - KAMRON BE TOMATIš


Potrebno :
  • 1kg račića,
  • ½ čaše ulja,
  • 4 paradajza,
  • 5 česni bijelog luka,
  • So, biber, paprika, lovorov list, peršun, timijan,
  • 1 ljuta paprika,
Priprema:

  1. Skinuti lupinu sa račića,
  2. Obariti paradajz gnjurajuci ga 1 minutu u kipuću vodu a zatim oguliti. Sitno izrezati paradajz i dinstati na ulju uz dodatak soli, bijelog luka, crnog bibera, ljute paprike odstranjene od sjemenki, crvene paprike, timijana, lovorovog lista i sjeckanog peršuna.
  3. Dodati račića i nastaviti kuhanje 10 minuta.
  4. Povući s vatre i servirati.

4. srp 2008.

BAGHRIR – PALAČINCI (debeli)


Potrebno:
  • 3 mjere sitnog griza,
  • 1 mjera mlijeka,
  • 2 jaja,
  • 1supena kašika suhe ili svježe germe,
  • 1 kafena kašika soli,
    voda
  • ulje, puter, šećer, med, kasonad, cimet.

Priprema :


  1. Germu i 1 kašiku šećera potopiti mlakom vodom, ostaviti da nadođe.
  2. U jedan duboki lonac pomiješati griz i so, dodati jaja, mlijeko, nadošlu germu.
    Progresivno dodavati vodu i miješati šibom dok se ne postigne skoro tečno tijesto (malo gušće nego za tanke palačinke)
  3. Pokriti i ostaviti da nadođe.
  4. Uzeti antiadhezivnu tavu i staviti da se grije na umjerenoj vatri, premazati čitavu površinu tave sa manjim tuferom namoćenim u malo ulja.
  5. Uzeti kutljaču nadošlog tijesta i razliti po tavi okrečući tavu da se tijesto ravnomjerno razlije (isto tako može se površina baghrira poravanati dnom kutljače)
    Po tijestu počinju da se pojavljuju hiljadu i jedna rupica što znači da ste uspjeli sa pripremom.
  6. Palačinak se peće samo s donje strane, kad je gotov izručiti ga na tanjir i pokriti platnenom salvetom da se ne osuši.
  7. Ponoviti operaciju sve dok ima tijesta.

    Puter otopiti, zaliti svaki palačinak, u momentu konzumiranja izrezati na četiri ili više dijelova.
    Posuti šećerom ili medom, ili kasonadom i cimetom za one koji to vole.
    Ovi palačinci se odlično sačuvaju u zamrzivaču.