Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

15. kol 2010.

Alžirska Zlabija

Ramazan rimuje sa legendarnom zlabijom bez koji se ne može zamisliti dekor sofre za iftar.

Služi postačima da se omrse, služi se na ramazanskim sijelima uz zeleni čaj sa nanom. Postačima daje puno energije jer post spušta śećer. Original recepta se čuva kao velika tajna međutim poneka familija nađe način da napravi ovo slatko jelo a najčešće kupi po malim dućanima koji rastu kao šampinjoni za vrijeme ramazana.

Gradić Bufarik (Boufarik) ili „zeleni smaragd“ doline Mitidje je poznat ne samo po plantažama narandži i famoznoj ORANGINI (da, da, ORANŽINA potiče iz Alžira) nego takođe i po slastičarskom specijalitetu ZLABIJI koja privlači i velike i male iz cijele zemlje...

Recept zlabije iz Bufarika ostaje kao monopol porodice Aksil.

Za posjetioce moga bloga, poslije više proba, usvojila sam slijedeći recept.

Potrebno:

125 g griza srednjeg kalibra

125 brašna

½ supene kašike suhe germe (oko 15 g)

1i ½ do 2 supene kašike jogurta

Prstohvat soli

Ulje za prženje

Za Zaljev:

250 g sećera

¼ l vode

2 supene kašike vodice narandžinog cvijeta ili sok od limuna

Priprema:

Germu rastvoriti u mlakoj vodi

Griz i brašno prosijati, dodati so, pomiješati zajedno, dodati rastvorenu germu, jogurt.

Dobije se gusto tijesto

Ostaviti oko dva sata ili više da odstoji

U međuvremenu spremiti dosta gust zaljev sa vodom i šećerom, dodati vodicu narandžinog cvijeta ili sok od limuna.

Potom u tavi zagrijati veću količinu ulja, tijesto ubaciti u veliku špricu sa nastavkom lijevka (može se upotrjebiti i vrećica) otvora oko 2 cm te istiskati smjesu u ulje „ šetajući“ lijevak odnosno crtajući vijuge u razne geometriske forme (vidjeti sliku).

Pržiti s obje strane da dobijete lijepu zlatno smeđu boju.

Ocijeđene zlabije umočiti u zaljev oko 3 minute.

Na kraju politi sve zlabije sa preostalim zaljevom na tanjiru na kome služite.

Ramazan Mubarek! Svim postačima želi,

Derviša Dedović Bourouba

Broj komentara: 6:

Bourouba kaže...

Vas blog postoji odavno medutim ovih dana vidim da je prenesen na drugi blog pod imenom Barjak na Forum rapidBelgrade.
Mislim da ste pokradeni jer vase ime i adresa bloga ne postoje.
Neka objasnjenja su jednostavno ukinuta.

Pisite mi na : ddbourouba@gmail.com kaže...

Vidjela sam da je moj blog Alzirska kuhinja pokraden-prenesen na drugi blog kod Barjaka na Forumu Cokolada, rapidbelgrade.Obavjestavam sve moje posjetioce bloga koji postoji vec dvije i po godine da sam jedini vlasnik i autor svih postova i fotografija koje su radene u mom domu;da se osoba pod imenom Barjak nije obratila na mene za dozvolu kopiranja i prenosenja teksta, da je to ucinila mimo svih pravila autorskog prava vlasnika bloga u ovom slucaju mene.

Kuvarica kaže...

Pozdrav ,imala sam forum www.betty.kuvar-online.com i taj doticni Barjak je kompletan forum kopirao na svoj cokolada forum i na rapidbelgrade. Nazalost ima dosta zlih ljudi koji se kite tudjim perjem.Ja sam ugasila moj forum na kome je bilo vise od 20000 recepata. Sada sam otvorila nov forum na koji mogu samo registrovani clanovi da udju a IP broj Barjaka je notiran tako da svaki nalog licno admin odobrava tek kad proveri IP broj.

Zalosno je da ima takvih ljudi.Uverena sam da taj Barjak nezna jaje da skuva a sad na forumu kopira recepte sa svih sajtova. Sram da ga bude.

Pisite mi na : ddbourouba@gmail.com kaže...

jako sam zadovoljna da smo se nasle na blogosferi i zahvaljujem se na komentaru.Srdacan pozdrav !
Moje sumnje su se obistinile:Barjak je jedan veliki kleptoman tj.osoba koja sistematski krade tudje radove u nasem slucaju recepte. Mi samo znamo koliko truda i napora treba da se uradi samo jedan recept,jedna dobra slika aon to za tili cas preuzme u svoje vlasnistvo.Dosla sam do zakljucka da se radi o jednoj ili vise osoba jer su tehnicki sposobni ali intelektualno neposteni.
Autorska prava za njega ili njih ne postoje.
Postavljam jedno pitanje:ko se krije iza Barjaka?Ja sam vec dva ili tri puta pisala na e-mail adresu koju daje uz moje recepte i slike frenky95@live.com,medjutim odgovora nema.
Drugo ime koje je izaslo je Mihajlo Ivankovic-sasvim je moguce da je to Barjak.
Kako doci do autorskih prava pitam sve dobre ljude da mi pisu i daju adresu na koga da se obratim.
Svi moji recepti su pokradeni , na sve slike je stavio rapidbelgrade.
Kao navodni administrator trazi cak i zahvalnice.
Dokle ce harati ovaj cinik ?

Anonimno kaže...

Znam kako se osecate kad vidite da drugi koriste vas rad i postavlja ga kao svoj. Nazalost ima previse takvih koji to rade i tesko im je stati na put.Najbolje resenje je otvoriti forum gde ne moze svako da postane clan jer taj nalog odobrava admin ili prestati sa pisanjem. Ja necu zbog ludaka Barjaka da prestanem sa pisanjem i zato sam se odlucila za forum.Nemam puno clanova ali mi to i nije vazno.Najvaznije mi je da ima clanova koji cene tudj rad i koji i sami pisu svoje recepte.Mislim da kad bismo sve forume i blogove pregledale da bismo naisle na jos nasih recepata koji su ukradeni sa nasih foruma/blogova.Znaci ne postoji sigurnost na netu.
Lepi pozdrav u Alzir :)

Pisite mi na : ddbourouba@gmail.com kaže...

Jos jedan komentar koji svjedoci o drskosti pirata Barjaka.Osoba bez ikakvog nacela,provokantna koja sebi dozvoli lijeni komfor reprodukcije tudih radova. I to tako ide bez prepreka.Mi smo ga raskrinkali ali to njemu ne smeta jer zastita autorskih prava kao da ne postoji. Biti na netu i opstati je veliko pitanje.Srdacni pozdravi.