Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

2. velj 2010.

ALŽIRSKI SOMUN – MATLU ع
Za razliku od bosanskog somuna, alžirski somun se spravlja od sitnog griza a ne od brašna. Inače ima okruglu formu, «spužvastog» je sastava ima i šare čipkasto vajane u zemljanoj crepulji (tađinu) tako da ostavljaju specifičan otisak pri pečenju, koji karakteriše ovu vrstu pagače sa tijestom ukvas.

Izraz matluع znači « dizano » indicira da pagača treba da je visoka da dobro « naraste » suprotno pagači kesri koja je tanka.

Matluع (somun) se sprema bez ulja, treba da bude mehak a tajna je u dugom natiranju. Peče se na tađinu tj crepulji koja je u upotrebi još od davnina a to na plinskom sadžaku, obično na otvorenom prostoru.

Matluع (somun) je omiljeni ukusni tradicionalni specijalitet kojeg elegentana francuska bageta nije uspjela baciti u zaborav.

Alžirske domaćice bdiju na očuvanju tradicija i skoro svaka ima «svoj kutak za hljeb».

Potrebno za dva somuna:

500 g sitnog griza

1 kafena kašika soli

1 supena kašika germe (svježe ili suhe)

325 ml mlake vode

Malo srednjeg griza

Tađin- hljebna crepulja je okrugla obla zemljana posuda kooja ima cirkularne motive čipkasto zubčastog aspekta


Priprema :

Pomiješati sve sastojke sa 100ml mlake vode, tijesto formirati u kuglu, zatim ga dugo mjesiti natirati uz dodatak nekoliko mlazova preostale mlake vode. Griz traži da se dugo mjesi. Tijesto se radi dvadest i više minuta sve dok ne postane glatko, mehko i malo ljepljevo, te ostavi da se digne oko 20 minuta pa čak i više. Tijesto treba da udvostruči volumen.

Degazirati ga pritiskom pesnice te raspoloviti u dvije ili više kuglica, doraditi ih, spljoštiti na 1 cm debljine, pustiti da odstoje još 15 minuta a to na čistoj kuhinjskoj krpi koja se predhodno pospe srednjim grizom (ako ga nemate može i brašnom), pokriti salvetom.

U međuvremenu dobro zagrijati crepulju (ili antiadezivnu tavu), prenijeti matluع na crepulju da se peče.

S vremena na vrijeme micati matluع da se ravnomjerno ispeče, istovremeno izbockati čačkalicom ili šibicom ili vrhom noža gornju površinu, zatim ga preokrenuti da se ispeče i sa druge strane. Kad je somun dobio lijepu pečenu boju, držati ga vertikalno te stavljati rubove u kontakt sa tađinom da rubovi ne ostanu bijeli i nedopčeni, ponoviti isti postupak sa drugim somunom.

Matluع se služi uz sve čorbe, ražnjiće, kalje, kuhane salate, uz sva jela za umakanje, za sendviče ili jednostavno sa maslinovim uljem, konzumira se vruć.

Nb: Natirati mijesiti nije laka stavr, crepulju imati isto tako, zato možete upotrijebiti mješalicu (petrin) za tijesto a tavu tefal za pečenje.


Nema komentara: