Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

4. kol 2012.

Alzirska ramazanska griznjaca












Alžirska ramazanska griznjača
Kalb El Luz – „Bademli Srce“
Potrebno :
500 gr krupnog griza
200 gr šećera
125 gr tečnog hladnog masla
1 čaša mješavine vodice narandžinog cvijeta i vode
prstohvat soli

Za nadjev:
200 gr mljevenih badema
3 supene kašike šećera
½ kafene kašike cimeta
1 kašika masla

Za dekor:
Nekoliko čitavih badema (fakultativno)

Za Zaljev (agdu):
¾ l vode
400g šećera
1 supena kašika limunovog soka
1 supena kašika meda

Priprema:
Pomiješati griz sa šećerom, dodati prstohvat soli, tećno hladno maslo. To raditi vrhovima prstiju – ne natirati.
Zatim pokvasiti sa pola količine mješavine vodice narandžinog cvijeta i vode.
Opet pomiješati, pokriti i ostaviti na hladno mjesto dva do tri sata.
U međuvremenu skuhati zaljev (agdu) sa šećerom, vodom uz dodatak limunovog soka, ostaviti da vrije.
Kad je količina zaljeva smanjena upola dodati supenu kašiku meda. Ostaviti da se hladi.
Ponovo  pokvasiti griz sa preostalom količinom vodice narandžinog cvijeta i vode, delikatno vrhovima prstiju rastresti griz.
Podijeliti na dva djela.
Pripremiti nadjev sa mljevenim bademima, šećerom, cimetom i kašikom masla.
Pomastiti tepsiju, istresti pola mase od griza i utapkati, po tome prostrijeti nadjev (bademli smjesu), zatim prekriti drugom polovinom mase od griza, izjednačiti površinu, tapkajući prstima. Izrezati na kocke ili pravougaonike.
U svaki komad ubosti po jedan čitav badem. Gornju površinu premazati maslom zatim peći u umjereno ugrijanoj rerni oko sat vremena.
Po vađenju griznjače iz rerne zaliti je sa zaljevom ponovo vratiti u isključenu toplu rernu da upije zaljev (agdu).  Hladiti najmanje 4 sata.
Služi se uz čaj ili kafu na ramazanskim sijelima.

Najbolje griznjače rade pekari u velikim tepsijama. Griznjača se prodaje na komade, Pekarska griznjača ima tamno smeđu boju.

Ramazan Mubarek 2012 godine!
DD Bourouba