Ja sam bosanska alžirka. Želim da predstavim alžirsku kuhinju svim prijateljima Alžira.

29. tra 2008.

Samsa-Hamajlije s medom


Tijesto:

  • 200g brasna,
  • 50g ulja,
  • 50g topljenog putera
  • Trunka soli.

Za nadjev :

  • 100g secera,
  • 150g mljevenih badema ili oraha,
  • 2 supene kasike vodice narandzinog cvijeta,
  • 1/2kafene kasike cimeta,
  • 1kasika topljenog putera.

Ostali sastojci :
  • ulje za przenje,
  • med,
  • voda.

Priprema :

  1. Spremiti nadjev od ociscenih I mljevenih badema ili oraha,secera,cimeta I vodice narandzinog cvijeta.
  2. Topljeni ohladjeni puter I ulje utrljati s brasnom uz postepeni dodatak vode tako da se dobije glatko tijesto.
  3. Razviti tanku jufku koja se izreze na trake od 12-15cm duzine a 6cm sirine
  4. Na postignute pravougaonike umotati uvalke nadjeva od badema dajuci im formu trokuta t.j hamajlije
  5. Prziti u vrucem ulju. Ocijediti od ulja.
  6. Prije serviranja zaliti ih toplim medom parfimisanim sa nekoliko kapi vodice narandzinog cvijeta






28. tra 2008.

ČORBA FRIK – Alžirska čorba sa tucanim zelenim zrncima žita


Potrebno:

  • 250 g jagnjetine ili teletine,
  • 3 supene kašike ulja,
  • 1 crni luk,
  • 1 grančica celera,
  • 1 manji rukovet majdonosa ( kosbar),
  • 1 mala mlada tikvica,
  • 3-4 svježa paradajza,
  • 2-3 supene kašike koncentrovanog paradajza,
  • 1 nepuna kašika soli,
  • 1 kašika ljute mljevene paprike,
  • ½ kafena kašika crnog bibera,
  • 1 kafena kašika suhe ili svjež nane,
  • 1 manja šolja tucanog zelenog žita (ili fidelina šehrije)
  • 1 limun
  • 1,5litar vode

 

Priprema:

  1. Meso oprati i isjeći na kocke,
  2. Crni luk očistiti, isjeći te dodati na vrelo ulje da se prži,
  3. Kad luk dobije svjetložutu boju dodati meso da se prži. Zatim dodati granćicu celera, manji rukovet majdonosa, svježi na šajbe izrezani paradajz, koncentrovani paradajz, so, crni biber, ljutu mljevenu papriku.
  4. Sve dobro promiješati i zaliti sa 1,5litar vode, pa pustiti da se kuha oko sat vremena.
  5. Poslije ovog prvog kuhanja, izvaditi meso, provjeriti da li je kuhano, pa s njega odstraniti kosti i suvišnu masnoću. Čorbu pasirati pa onda dodati išćimano meso.
  6. Poslije pasiranja nastaviti sa kuhanjem čorbe. Dodati manju tikvicu izrezanu na kockice i pustiti da se još kuha 10-15 minuta uz dodatak opranog tucanog zelenog žita.
  7. Paziti na nivo vode. Provjeriti da li je čorba dobro začinjena. Na gotovu čorbu, u supenjak, dodati suhu nanu ili nekoliko listića majdonosa.
  8. Pri konzumiranju, po želji, dodati soka od limuna.

25. tra 2008.

HOBZ ED-DAR - DOMAĆI HLJEB iz Setifa


Potrebno :

  • 250 g srednjeg griza
  • 250 g brašna,
  • ½ čaše masla ili topljenog putera,
  • ½ čaše ulja,
  • ½ kafene kašike habet hlaua (zeleni anis - slatki kopar),
  • ½ kafene kašike ćurekota (crni anis),
  • 1 kafena kašika soli,
  • 1 žumance,
  • 30 g kvasca,
  • Vode,

Priprema:

  1. Griz, prosijano brasno, obe vrste anisa, puter, ulje i so pomiješati zajedno.
  2. Dodati nabujali kvasac.
  3. Miješati ovaj sastav oko 20 minuta, dodavajući, kad je to potrebno, malo vode da se dobije lahko i neljeplijivo tijesto,
  4. Tijesto podijeliti u dva dijela dajući im okruglu formu debljine prsta.
  5. Postaviti u pouljenu tepsiju.
  6. Pokriti salvetom i ostaviti da nadođe na toplom mjestu, oko sat vremena.
  7. Pomazati žumancetom.
  8. Išarati uz pomoć mafišnjaka (vidjeti sliku)
  9. Posuti čurekotom.
  10. Peći oko 45 minuta u vrućoj pećnici.

6. tra 2008.

Sfirija - CARSKA KOKA


Potreba :

  • 1 kokos od 1,5 kg
  • 1 glavica luka,
  • 1 saka kuhanih leblebija
  • Malo crnog bibera
  • ½ kafene kasike cimeta
  • 1 supena kasika masla ili putera
  • 200 gr dvopeka ili starog hljeba
  • 200 gr grojer sira
  • 1 do 2 jaja
  • Na vrh noza praska za pecivo
  • 1 kafena kasika vodice naranndzinog cvjeta( fakultativno)

Priprema

  1. Dinstati komade koke na ulju ili puteru sa sitno izrezanim lukom.
  2. Dodati so, biber i cimet.
  3. Pokriti vodom,dodati kuhane leblebije i ostaviti da se kuha pazeci na nivo vode.
  4. S druge strane potopiti dvopek ili stari hljeb oko pet minuta u vodu, iscjediti i pasirati.
  5. Ovome dodati strugani grojer sir, vodicu narandzinog cvjeta,biber,cimet,so,prasak za pecivo i na kraju jaja a to jedno po jedno da masa,dobro izmijesana,bude cvrsta.
  6. Formirati cufteta velicine jednog oraha i bacati ih u dobro vruce ulje u tavu.
  7. Ostaviti cufteta da se ocjede od masnoce bilo u dzevdziru bilo na upojni papir.
  8. Servirati koku u saftu a cufteta kao prilog.

NB: Paziti na kolicinu soli jer je sir grojer dosta slan



Cuina (Kumkat)


Potrebno :

  • 1 mjera narandžica,
  • 1 mjera kristal šećera.

 

Priprema:

  1. Male narandžice (veličine oraha) izbockati sa iglom a to po cijeloj površini.
  2. Ostaviti ih u vodi da prenoće.
  3. Sutradan ih  isprati i ocijediti na đevdziru.
  4. U međuvremenu, potopiti šećer u vodu, u sudu za recelje(najbolje u bakarni sud).
  5. Staviti da se kuha na jačoj temparaturi skidajući, istovremeno, pjenu koja se stvara.
  6. Ćim se u sirupu ukažu mjehurići ubaciti voće.
  7. Recelj je gotov kad sirup (agda) pada s kašike u gustim kapima.
  8. Skinuti s vatre, ostaviti da se ohladi. Zatim spremiti u tegle.